Et hjerteskærende opkald fra en 13- årig dreng og hans bror på 18 år.

“Vi ved IKKE, hvad vi skal gøre”!

En stemme fra en 13- årig dreng i telefonen – som er opløst af tårer, frustration og fortvivlelse.

Vi havde det lige så hyggeligt – frokost med vores bedsteforældre på skype,  den 13- årige indskyder – det var så hyggeligt at være sammen med dem online.

Mine bedsteforældre føler sig alene, og vi ikke kan besøge dem. Og vi skal jo passe på dem, da de er sårbare i forhold til at blive smittet af Corona virus.

Drengen forsatte – efter frokosten var endt, så ville vores ene forælder feste videre, og det ville den anden ikke. Det endte i skænderi, råb og skrig – som det plejer – hulkede han.

Min bror og jeg holder det ikke ud længere – De skændes hele tiden, og vi ved ikke, hvad vi skal gøre. Det er hårdt, at være i og ingen af vores forældre er lykkelige.

Jeg ønsker ikke, at mine forældre skal skilles. Men det her holder vi ikke til længere. Det er alt for hårdt, og det er for svært at være derhjemme, da der hele tiden er en dårlig stemning.

Forældrene har tidligere fået hjælp fra en familierådgiver, og i en lang periode gik det godt. Men nu er de tilbage i det samme mønster igen – udtaler den 13- årige.

Jeg taler med drengene om, hvad de kunne gøre her og nu, da det var dem, der var de ”voksne” og havde taget ansvaret for, at der skulle ske noget.

De kom frem til at de begge ville overnatte hos nogle venner, hvor de føler sig trygge og har tillid til at være.

De kom osse frem til via hjælp, at de dagen efter ville konfrontere deres forældre, når de var ædru og nogenlunde ovenpå igen.

Drengene ville fortælle forældrene, hvordan de har det og hvad det gør ved dem, at deres forældre hele tiden skændes. Og konfrontere deres forældre, om de vil gøre noget ved den uholdbare situation, de alle står i.

Det er mega MODIGT,  at to drenge tør råbe op om hjælp. At de kan se, at der snarest skal gøres noget inden, at de som familie fuldstændig falder fra hinanden.

Gratis lagerfoto af alene, depression, deprimeret, ensom

OG NEJ; som udgangspunkt skal børn ikke have det ansvar, men nogle gange kommer de til at tage eller få et ansvar, som ikke er deres.

Og forhåbentligt – hvis vi som voksne lytter efter og er opmærksomme, kan det være et wake-up call i forhold til, at vi bliver nød til at ændre vores adfærd. Især hvis vi vil have gode relationer til hinanden, vores børn og andre.

Børn er meget sensitive overfor alt det, der ligger imellem linjerne, og som er usagt. Og ofte tror vi forældre, at de ikke kan klare at høre sandheden – men sandheden er, at de bedre kan klare ærlighed end uafklarethed. Også selvom de bliver kede af det, og det gør ondt.

Dagen efter min samtale med drengene fik jeg en sms,  hvor der stod: Vores forældre skal skilles… det er rart det, er sagt, selvom det gør ondt.

Kender du noget af ovenstående fra dig selv eller andre, der ofte har konflikter, taler forbi hinanden eller bare skændes uden at vide hvorfor. Ofte får vi hjælp  udefra til at løse vores udfordringer med  karriere, træning, uddannelse, kost m.m.

Det kan være svært i de nære relationer, da det er der, vi lettest kan blive tricket af vores følelser og føle afmagt.

Hvordan vil du gerne have, at dine relationer til dine nærmeste skal være?

Gratis lagerfoto af barn, familie, folk, forældre

3 tips:

  1. Tal i JEG sprog, altså  – JEG oplever, JEG  tænker, JEG føler m.m. Når vi starter en sætningen med DU … anklager vi den anden og tager ikke selv ansvar.
  2. Hvis du kan – vær opmærksom på, hvor du er med til at optrappe konflikten? – Hvad gør dig irriteret? Hvor  føler du, at du ikke bliver mødt i dine behov?
  3. STOP med at kritisere dig selv, andre, hinanden og især børn.

Jesper Juul har udtalt; Børn skulle gå rundt med et skilt om halsen, hvor der står ” Undskyld, jeg tåler desværre ikke kritik” og nedenunder skulle der være et fint skilt, hvor der står- “Kritik er yderst sundhedsskadeligt. ps. Sundhedsstyrelsen“.

Jeg mener, at det er det samme for voksne – Kritik er sundhedsskadeligt og ikke til gavn for nogen. Ofte er kritik ikke gennemtænkt, da vi så gerne vil give vores børn, venner, kollegaer, partner m.m. alt, hvad vi har.

MEN pludselig har vi fået nok, og glemt at sætte en grænse og så kan vi komme til, at tale i DU sprog (se de 3 tips.).

Feedback

Har vi dog alle brug for. Især hvis vi gerne vil blive bedre forældre, medarbejder eller generelt dygtigere til noget.

Drengene fik hjælp til, at sætte ord på – Så de kunne tale ud fra dem selv, og give deres forældre feedback.

Hvordan det hele kommer til at ende – ved vi ikke. Dog håber jeg, at de  alle sammen vil skabe det liv de fortjener og drømmer om.

 

Billedet indeholder sandsynligvis: mulig tekst, hvor der står ""We all need people who will give us feedback. That's how we improve." BILL GATES thegoalchaser.com"

Modtag min gratis pixibog for en lettere hverdag

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og modtag samtidig min pixibog. Den er til dig, der ønsker at stå stærkere i dit forældreskab, og skabe det liv du drømmer om for dig og din familie. Jeg glæder mig til at inspirere dig.